Tuesday, October 20, 2020
Home Trending Rupanya Pinggan Mangkuk Isi Lauk Ini, Harganya Boleh Cecah RM24,000

Rupanya Pinggan Mangkuk Isi Lauk Ini, Harganya Boleh Cecah RM24,000


14
/ 100


Punyalah berharga pinggan mangkuk isi lauk yang kadang tak disangka ada dalam rak hiasan mak-mak. Untuk jenis mangkuk antik berjenama Corningware Vintage ini, harganya di dalam portal jualan atas talian boleh mencecah USD6,000 bersamaan RM24,000.

Kata Hazwani Mohd Noor, 32 dia sendiri tak sangka harga jualan semula dan harga semasa set pinggan mangkuk tahun 1990-an ini begitu bernilai tinggi.

Bila mana, dirujuk di laman eBay dan Lazada, Hazwani menemukan harga jualannya antara RM5,000 ke RM24,000. Malah, MW pun membuat survey yang sama. Sememangnya, set pinggan mangkuk yang dinamakan ‘Spice Of Life’ di laman jualan ini harganya lebih bernilai tinggi dan tentunya ada peminat yang tersendiri.

“TIDAK sangka mangkuk yang saya gunakan untuk letak lauk hidangan itu sangat bernilai,” kata Hazwani Mohd Noor, 32.

Terdahulu, Hazwani berkongsi di laman Facebooknya mengenai harga pasaran pinggan mangkuk antik berjenama Corningware Vintage di portal jualan atas talian yang mencecah AS$6,000 (RM24,000).

Difahamkan, harga set pinggan mangkuk berkenaan melonjak naik selepas mendapat permintaan tinggi pengumpul barangan antik dari luar negara terutamanya Amerika Syarikat.

Menurut Hazwani, dia tidak sangka harga jualan semula atau terkini set pinggan mangkuk tahun 1990-an sangat tinggi nilainya.

“Mulanya saya tidak percaya. Jadi, saya lihat harga di e-Bay dan Lazada, memang betul itu harganya antara RM5,000 hingga RM24,000.

“Saya terkejut, terus geledah rak pinggan mangkuk dan menjumpai persis pinggan mangkuk sama milik ibu. Tidak sangka mangkuk yang saya gunakan untuk letak lauk hidangan itu sangat bernilai,” katanya ketika dihubungi.

Dia yang sudah berkahwin dan mempunyai dua cahaya mata itu mengakui tidak menyangka perkongsiannya di Facebook tular sehingga sekarang.

“Saya ikut gembira apabila ramai rakan di Facebook turut berkongsi gambar reka bentuk mangkuk yang sama di ruangan komen. Rata-rata mereka tidak menyangka mangkuk kegunaan harian itu bernilai ribuan ringgit.

“Nilai harga jual balik yang lumayan menyebabkan ada pengguna Facebook yang komen nak ‘culik’ koleksi pinggan mangkuk ibu mereka untuk dijual,” katanya.

Sementara itu, pengguna akaun Facebook bernama Ahmad Hafiy yang berkongsi di ruangan komen berkata, koleksi pinggan mangkuk berkenaan sudah berusia lebih 40 tahun dan dia tidak akan menjualnya kerana mahu menjadikannya sebagai harta pusaka.

Dalam perkembangan sama, Hazwani yang juga pengumpul tegar koleksi pinggan mangkuk seramik berkata, keluaran set pinggan mangkuk zaman dahulu berbeza dengan sekarang terutamanya daripada segi kualiti.

“Dahulu, kilang menghasilkan pinggan mangkuk menggunakan kaca seramik asli iaitu ‘Pyroceram’ yang tahan haba dan boleh terus digunakan dalam ketuhar.

“Kini, kebanyakan kilang berhenti menghasilkannya disebabkan permintaan tinggi tetapi kekurangan sumber. Ada pun ketahanannya tidak sama seperti dulu,” katanya.

Sumber:

Metro 

Mingguan Wanita

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

260 kes baharu di malaysia hari ini – COVID-19

PUTRAJAYA: Penularan COVID-19 terus meningkat apabila 260 kes baharu dilaporkan, hari ini, meliputi 259 penularan tempatan dan satu kes import. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri...

Resepi Puding Lumut Yang Mudah Dan Sedap.. Berserta Tips

Resepi Puding Lumut Best Penuh Dengan Tips Menarik Untuk Anda. Tips untuk hasilkan resepi puding lumut yang sentiasa menarik ialah : Ramas kelapa parut...

Resepi Lengkap Untuk Turun Berat Badan, Yang Penting Semuanya Sedap

Kami pasti azam yang sering menjadi pilihan ramai orang pada setiap tahun adalah menurunkan berat badan. Tidak kisahlah anda seorang yang besar atau kurus,...

Buat Sendiri Jimat & Berbaloi, Aiskrim Milo Yang Gebu Di Rumah. Simple Je Caranya

“Budak-budak ni pantang betul jumpa aiskrim. Sekali beli, kejap je dah habis. Kalau boleh buat sendiri bagus ni…” Bila tiba musim cuti sekolah, mak-mak mesti...

Recent Comments