Tuesday, October 20, 2020
Home Resipi Resipi Kek Span Pandan Santan Guna Sukatan Cawan.

Resipi Kek Span Pandan Santan Guna Sukatan Cawan.


74
/ 100


Sedapnya Kek Span Pandan Santan. Lembut, gebu dan lemak manisnya tu sedang-sedang elok je. Tengok gambar je pun dah rasa kesedapan kek homemade ni. Jika dulu zaman nenek dan ibu kita, santan dan pandan ni guna untuk buat kuih muih tradisional je. Sekarang, macam-macam boleh diolah guna bahan ni.
 
Bagi anda yang suka cuba resipi-resipi kek yang enak, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni antara yang boleh dimasukkan dalam ‘list’ anda. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK KEK SPAN PANDAN SANTAN

BAHAN A:

  • 5 biji putih telur
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1 sudu teh cream of tartar – boleh ganti dengan 1 sudu makan jus lemon

BAHAN B:

  • 5 biji kuning telur
  • 1 biji telur
  • 3/4 cawan tepung kek
  • 1/4 cawan minyak jagung
  • Secubit garam
  • 1/4 cawan santan kotak
  • 1 sudu teh perisa pandan
  • Sedikit pewarna hijau

CARA MEMASAK:

1. Untuk bahan A, pukul putih telur hingga berbuih.

2. Masukkan gula dan jus lemon.

3. Pukul lagi hingga kental dan bertanduk. Ketepikan.

4. Kemudian, dalam bekas berlainan, satukan bahan B dan pukul hingga sebati dan berkrim.

5. Masukkan bahan A sedikit demi sedikit ke dalam bahan B. Kaup balikkan hingga sebati.

6. Panaskan ketuhar pada suhu 160C. Kemudian ambil loyang yang bersesuaian, lapik dasar loyang menggunakan baking paper. Kemudian oles dengan marjerin dengan secukupnya.

7. Tuang adunan kek tadi. Jika suka, boleh corak bahagian atas kek ikut kreativiti masing-masing.

8. Ambil satu loyang yang lebih besar dari loyang kek tadi. Isikan air panas.

9. Letak loyang kek ke dalamnya dan bakar guna teknik double boiler selama 70 minit menggunakan api atas bawah.

10. Bila kek masak, sejukkan seketika dan bolehlah dinikmati.

Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

260 kes baharu di malaysia hari ini – COVID-19

PUTRAJAYA: Penularan COVID-19 terus meningkat apabila 260 kes baharu dilaporkan, hari ini, meliputi 259 penularan tempatan dan satu kes import. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri...

Resepi Puding Lumut Yang Mudah Dan Sedap.. Berserta Tips

Resepi Puding Lumut Best Penuh Dengan Tips Menarik Untuk Anda. Tips untuk hasilkan resepi puding lumut yang sentiasa menarik ialah : Ramas kelapa parut...

Resepi Lengkap Untuk Turun Berat Badan, Yang Penting Semuanya Sedap

Kami pasti azam yang sering menjadi pilihan ramai orang pada setiap tahun adalah menurunkan berat badan. Tidak kisahlah anda seorang yang besar atau kurus,...

Buat Sendiri Jimat & Berbaloi, Aiskrim Milo Yang Gebu Di Rumah. Simple Je Caranya

“Budak-budak ni pantang betul jumpa aiskrim. Sekali beli, kejap je dah habis. Kalau boleh buat sendiri bagus ni…” Bila tiba musim cuti sekolah, mak-mak mesti...

Recent Comments