Tuesday, October 20, 2020
Home Uncategorized Resepi Sup Sayur Sawi Cendawan... Boleh Kuruskan Badan Tau

Resepi Sup Sayur Sawi Cendawan… Boleh Kuruskan Badan Tau


67
/ 100


Hari ini kami mahu kongsikan resepi sup sayur sawi cendawan yang best untuk anda jadikan sebagai menu hidangan diet atau menu normal. Jangan risau, nak letak isi ayam, daging ataupun meatball pun boleh dalam sup ini. Semua terpulang kepada anda.

Resepi sup sayur ini ringkas dan sangat mudah disediakan. Hanya gunakan sawi jepun dan juga cendawan. Oh ya sawi jepun bantu kulit kekal muda. Bestnya khasiat dia ya.

Untuk yang mahu diet atau kurus, boleh sedikan resepi ini 3-4 kali seminggu. Yang bestnya sayur sawi jepun ni tahan lama bila simpan. Jadi berbaloi tak perlu nak beli baru setiap kali nak buat sup.

Untuk gula dan garam, kita gunakan bahan organik ya. Boleh dapatkan gula kelapa organik di ruangan organik di Pasaraya Jusco.

Terima kasih kepada Puan Khairulzetti Zaini di atas resepi sup sayur ini. Beliau amalkan beberapa belas tahun dan hasilnya pada usia 39 tahun, berat badan masih kekal 45 kilogram walau anak 4. Woww sangat !Memang boleh amalkan untuk yang mahu berdiet. Rugi tak cuba.

Bahan Resepi Sup Sayur Sawi :

Bahan A :

  • 4-5 ulas bawang putih tumbok pecah
    ( khasiat: bakar lemak + buang kolestrol )
  • 2 biji cili api hijau tumbuk pecah
    ( khasiat: bakar lemak )
  • 2 batang serai diketuk ( khasiat: awet muda + membakar lemak + membantu sistem pencernaan + membuang angin dlm badan )
  • 1 sudu besar minyak jagung

Bahan B : 

  • 100gm isi ayam potong halus
    ( rendam dengan tepung gandum selama 1/2 jam bg hilang lendir ayam ) + rendaman ke 2 rendam dgn air garam 10 minit then cuci bersih nak buang kesan ubat antibiotics dicucuk pd ayam )
    1.5L air tapis

Bahan C : 

  • 1 batang sawi jepun
  • 5-6 keping cendawan tiram (khasiat: awet muda )
  • Gula Kelapa perang ORGANIC secukup rasa
  • Garam Bukit Himalaya (pink) secukup rasa

Cara Buat Resepi Sup Sayur Mudah Dan Sedap :

#1: Panaskan periuk dan tambah minyak jagung. Tumis bahan A sehingga kekuningan.Masukkan isi ayam.Gaul sehingga separuh masak dan barulah masukkan air. Tunggu hingga mendidih.

Kemudian masukkan cendawan tiram dan masak hingga lembut dan masukkan sawi.Terus tutup api.Sawi akan masak layu sendiri dengan haba masakan tadi.Bila dah suam sikit baru masukkan garam dan gula organik secukup rasa. Amalkan sup kurus ini 4 -5 kali seminggu dan buat selama 3 bulan. Insyaallah banyak hasil yang boleh anda peroleh kan nanti.

Selamat mencuba sup sayur yang best ni.

Sertai Channel Telegram:

Klik link di bawah,

👉 t.me/MasakApaSedap

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

260 kes baharu di malaysia hari ini – COVID-19

PUTRAJAYA: Penularan COVID-19 terus meningkat apabila 260 kes baharu dilaporkan, hari ini, meliputi 259 penularan tempatan dan satu kes import. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri...

Resepi Puding Lumut Yang Mudah Dan Sedap.. Berserta Tips

Resepi Puding Lumut Best Penuh Dengan Tips Menarik Untuk Anda. Tips untuk hasilkan resepi puding lumut yang sentiasa menarik ialah : Ramas kelapa parut...

Resepi Lengkap Untuk Turun Berat Badan, Yang Penting Semuanya Sedap

Kami pasti azam yang sering menjadi pilihan ramai orang pada setiap tahun adalah menurunkan berat badan. Tidak kisahlah anda seorang yang besar atau kurus,...

Buat Sendiri Jimat & Berbaloi, Aiskrim Milo Yang Gebu Di Rumah. Simple Je Caranya

“Budak-budak ni pantang betul jumpa aiskrim. Sekali beli, kejap je dah habis. Kalau boleh buat sendiri bagus ni…” Bila tiba musim cuti sekolah, mak-mak mesti...

Recent Comments