Sunday, October 25, 2020
Home Motivasi Beri RM60 Dapat 500 Kilo Ikan Segar, Uncle Kentang Kongsi ‘Keajaiban’ Sedekah

Beri RM60 Dapat 500 Kilo Ikan Segar, Uncle Kentang Kongsi ‘Keajaiban’ Sedekah


11
/ 100


Kita sering mendengar, semakin banyak kita bersedekah, semakin banyak rezeki yang akan datang. Rezeki pula datang dalam pelbagai bentuk, adakalanya wang ringgit, ada juga rezeki dari segi kesihatan, kebahagiaan dan keberkatan hidup.

Baru-baru ini, Uncle Kentang atau nama sebenarnya Kuan Chee Heng berkongsi kisah beliau mendapat ‘pulangan’ yang besar setelah bersedekah RM60.

Menurutnya, beliau telah memberi RM60 kepada seorang individu sebagai bantuan semasa kegawatan akibat COVID-19. Kini, individu tersebut telah membalas pemberiannya dengan 500 kilo ikan segar, rezeki yang berlipat kali ganda.

RM 60 dapat 500 kilo ikan segar.

Aku terkejut. Telefon berdering banyak kali aku tak sempat layan. Dalam phone Covid Bagan Serai.

I letak nombor itu sebagai penerima bantuan Covid. Beliau hanya mohon makanan sikit untuk musim Covid. Aku pun lepaskan RM 60 untuk beliau kerana masa itu ramai yang mohon.

Hari ini 2/7/2020 aku terima satu panggilan telefon. Aku nak derma 500 kilo ikan pelbagai jenis segar kepada hang kata beliau.

Terkejut aku. Kamu ni siapa? Jawab beliau. Aku orang yang pernah hang bantu semasa aku kelaparan. Terima kasih kerana bantu aku pada musim Covid.

Ya Tuhan… Sedekah tak akan memiskinkan kamu… Pasal aku lepaskan bantuan RM 60 kepada beliau, kini beliau nak derma ikan 500 kilo kepada saya setiap bulan sekiranya tangkapan ikan mencukupi. Dia pulak suruh aku agih kepada orang susah.

Inilah kuasa sedekah. Terima kasih semua.

SUMBER: SIAKAP KELI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

260 kes baharu di malaysia hari ini – COVID-19

PUTRAJAYA: Penularan COVID-19 terus meningkat apabila 260 kes baharu dilaporkan, hari ini, meliputi 259 penularan tempatan dan satu kes import. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri...

Resepi Puding Lumut Yang Mudah Dan Sedap.. Berserta Tips

Resepi Puding Lumut Best Penuh Dengan Tips Menarik Untuk Anda. Tips untuk hasilkan resepi puding lumut yang sentiasa menarik ialah : Ramas kelapa parut...

Resepi Lengkap Untuk Turun Berat Badan, Yang Penting Semuanya Sedap

Kami pasti azam yang sering menjadi pilihan ramai orang pada setiap tahun adalah menurunkan berat badan. Tidak kisahlah anda seorang yang besar atau kurus,...

Buat Sendiri Jimat & Berbaloi, Aiskrim Milo Yang Gebu Di Rumah. Simple Je Caranya

“Budak-budak ni pantang betul jumpa aiskrim. Sekali beli, kejap je dah habis. Kalau boleh buat sendiri bagus ni…” Bila tiba musim cuti sekolah, mak-mak mesti...

Recent Comments