Sunday, October 25, 2020
Home Cuti-cuti 2023 Tahun Dijangka Kita Bebas Melancong Seperti Biasa

2023 Tahun Dijangka Kita Bebas Melancong Seperti Biasa


11
/ 100


Menurut kaji selidik yang dijalankan oleh LuggageHero mendapati bahawa kebanyakan orang akan memilih untuk melancong dalam negara, pilih destinasi yang dekat dan hanya dalam waktu yang singkat.

 

Manakala, Atmosphere Research Group (ARG) yang merupakan pakar pelancongan global mengatakan bahawa industri pelancongan akan pulih sedikit demi sedikit dalam masa 2 tahun selepas COVID-19 diisytiharkan di bawah kawalan.

Tidak pasti sama ada proses pemulihan akan bermula selepas COVID-19 di bawah kawalan dengan kadar jangkitan COVID-19 tiada lagi atau ketika vaksin berjaya dihasilkan dan tersedia di mana-mana.

 

Kemungkinan penularan wabak COVID-19 akan terkawal pada penghujung tahun 2020 dan dalam tempoh 6 hingga 9 bulan pertama diramalkan kumpulan pertama yang akan memulakan langkah meneroka semula dunia dikenali sebagai ‘tiptoe traveller’.

Golongan ini adalah terdiri daripada mereka yang memulakan perjalanan atas urusan perniagaan dan juga melibatkan perjalanan peribadi serta percutian. Kemudian, dalam tempoh 8 hingga 16 bulan pula akan berlaku gelombang ‘perintis’.

 

Bagi golongan ini, mereka akan memulakan perjalanan perniagaan bersama penumpang kerap serta diramalkan akan membuat perjalanan antarabangsa berjarak sederhana. Bagi tempoh 12 hingga 18 bulan kemudian, industri pelancongan yang melibatkan penerbangan, perhotelan dan banyak lagi akan mula sibuk.

Ketika ini, golongan ‘fast follower’ akan mula menerokai semula dunia dan sebahagian besar industri akan kembali hampir seperti sebelum berlakunya penularan wabak COVID-19.

 

24 bulan selepas COVID-19  berjaya dikawal, ARG menjangkakan bahawa industri pelancongan akan kembali pulih. Pastinya industri pelancongan terkesan berikutan penularan wabak COVID-19 ini dan memerlukan masa untuk pulih seperti sedia kala.

SUMBER: RILEKLAH.COM

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

260 kes baharu di malaysia hari ini – COVID-19

PUTRAJAYA: Penularan COVID-19 terus meningkat apabila 260 kes baharu dilaporkan, hari ini, meliputi 259 penularan tempatan dan satu kes import. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri...

Resepi Puding Lumut Yang Mudah Dan Sedap.. Berserta Tips

Resepi Puding Lumut Best Penuh Dengan Tips Menarik Untuk Anda. Tips untuk hasilkan resepi puding lumut yang sentiasa menarik ialah : Ramas kelapa parut...

Resepi Lengkap Untuk Turun Berat Badan, Yang Penting Semuanya Sedap

Kami pasti azam yang sering menjadi pilihan ramai orang pada setiap tahun adalah menurunkan berat badan. Tidak kisahlah anda seorang yang besar atau kurus,...

Buat Sendiri Jimat & Berbaloi, Aiskrim Milo Yang Gebu Di Rumah. Simple Je Caranya

“Budak-budak ni pantang betul jumpa aiskrim. Sekali beli, kejap je dah habis. Kalau boleh buat sendiri bagus ni…” Bila tiba musim cuti sekolah, mak-mak mesti...

Recent Comments